Novi Sad
16.05.2011.
06:00 > 13:22
Iako većina gradova brine o trudnicama, omogućavajući im razne popuste i beneficije, u Novom Sadu buduće mame ne mogu da dobiju čak ni besplatnu kartu za autobus.  
  • andrea

    07.09.2012 15:21
    Dokle ova drzava ide?
    ja sam bila danas izvredjana od strane konduktera zato sto nisam imala kartu jer me je majstor pustio da sednem a da neplatim kartu...A oda je usla kontrola i napala me!!!!
    Jako pezobrazno sa njihove strane :(
    Jako sam ogorcena na gratski prevoz u Novom Sadu!!!
  • Ocekujuci prinovu

    19.05.2011 20:31
    za Maju i njoj slicne
    Uh! Zlo mi je od ovih danasnjih zena poput Vas i Vama slicnih g-djice Majo! Da ne bih ispala neka prosta, neprosvecena i frustrirana domacica (mada nije sramota biti domacica, to je jedan od najtezih i najzahtevnijih poslova verovali Vi ili ne)odmah da se ogradim - dipl. inz. (master), imam ime i mnogo toga sam uradila i spremam se jos da uradim u zivotu! Meni licno, daleko je vaznije to sto sam supruga i majka! Nikad nisam zelela niti zelim danas da budem ista sa muskarcima! Uvek sam bila placena isto ako ne i vise za posao koji sam obavljala! Nikad nisam ni na jednom poslu osecala neku diskriminaciju zato sto sam zensko!Ja jesam zensko! Necu da vozim kran! Hocu da mi se nose teske stvari, da mi pridrzavaju kaput, otvaraju vrata i slicno... Ja se toga ne stidim! Verovatno ce me feministkinje okarekterisati kao izdajicu zenskog roda ali drage moje eministkinje moja baba koja nije bila ravnopravna bila je veci autoritet tako potlacena nego danas ravnopravne zene!Znam da je sad ovo odlutalo od teme ali stvarno se najezim na ljude (i muskarce i zene) koji svoj neuspeh na tom licnom, porodicnom planu maskiraju karijerom i prezirom ovih drugih!
    Jos jednom da ponovim, da utvrdim, dakle niko od nas majki sadasnjih i buducih ne trazi apsolutno nikakve privilegije, trazimo samo osnovna, ljudska zagarantovana prava (koja su u domenu kucnog vaspitanja)! S druge strane, zasto je sramota napraviti neki ustupak trudnoj zeni?
  • Klaudija-mama

    19.05.2011 14:10
    dodatak na tekst
    Bože, čitam ovaj tekst, ispadoh homofobična a ustvari me boli uvo za njih.Ja sam uspešna žena jedne devočice kojoj je samo žao što zbog spomenutih okolnosti nisam rodila i drugo a sad mi je već kasno. A tebi homiću još jedan komentar. Ovog puta hladne glave. Da si zaista gay rođenjem imao bi svo moje poštovanje, ali odlučiti se na to zato što nećeš ženu(kalašturu) i dete (obavezu) malo mi je van pameti. Evo upravo je utrčala moja devojčica kod mene, zagrlila me je i poljubila i čitav svet je moj! Puno pozdrava za sve, ja se više neću izjašnjavati.
  • Klaudija-mama

    19.05.2011 12:56
    odgovor za homiča
    Dragi homiču pošto se tako predstavljaš, dovoljno sam obrazovana jer čitam stručne knjige i radim u takvoj instituciji a ne obrazujem se preko polutačne Vikipedije. Evo ti def. homoseksualizma po med. enciklopedijama. Hom. ili grč.isti je urođena seksualna anomalija muške ili ženske osobe čiji je polni nagon upravljen ka osobi istog pola. Pošto je encikl. iz 68, anomalija je izbačena iz def. Ne sumljam da ima i stečenih, ali verovatno pod uticajem porodičnih i raznih drugih okolnosti, i pomodarstva odgovorno tvrdim i u manjini su. Jao baš je evropski malo da probam ovako, malo onako. Znaš šta isto spada u evropske vrednosti. Porodične vrednosti i biološka svrha postojanja muškog i ženskog pola je produženje vrste! Pogledaj anatomiju muškog pola i ženskog i videćeš da se savršeno slažu. A na državi je da i vama a i nama koji želimo potomstvo omogući pristojan život. Evropska vrednost je i poštovanje prava na izbor a ne da zoveš žene kalasturama!
    A ako već hoćeš u tom stilu, evo ga: Ja ću sebi nabaviti veći stan i to na Limanu (jer i to IN?) a ti nećeš nikad osetiti čar roditeljstva i tvoji geni nestaju sa tobom. Jer znaš zašto? Jer homoseksualci ne mogu da imaju decu!!!
  • Pop, inače tata

    19.05.2011 09:28
    @ Vaskez i Maja
    Jedan od glavnih problema savremenih evropskih drzava je starenje stanovnistva. Manjak mladog, radno sposobnog stanovnistva je upravo razlog nemogucnosti vodjenja penzijske politike kako je to sada bio slucaj pa nas teraju da radimo skoro do smrti. Porodicama koje imaju decu (meni ne, imam samo jedno za sada) treba obezbediti finansijsku podrsku, poreske olaksice, mogucnost jeftinijih stambenih kredita... Kome nije jasno da se time radi u interesu svih nas, tome leka nema. Gospodjici koja je "nakantala" nekoga samo zato sto se potpisala kao "mama" upucujem izraze moga najdubljeg i najiskrenijeg gadjenja. Jeste, prokreacija, kako si se izrazila, je najvise sto covek na ovome svetu moze da postigne. Da donese zivot na svet i jos bitnije da od deteta koje je doneo podigne coveka. Ja sam to mislio i pre nego sto sam i sam postao otac, ali sam pre 2 godine to i definitivno shvatio. Naprosto ne mozes da verujes da postoji iko i ista na svetu sto se moze toliko voleti kao rodjeno dete, i sta bi sve bio u stanju da uradis za njega. Ali da se razumemo, za mene ocinstvo jeste najznacajnija i najveca stvar u mom zivotu, ne zato sto nista nisam postigao, nego zato sto nicega vecega jednostavno nema. BTW, trenutno pisem doktorat, zaposlen sam na veoma lepom radnom mestu koje predstavlja ostvarenje mojih profesionalnih ambicija, video sam, ali bukvalno, pola sveta, pricam tri strana jezika, imam predivnu zenu...
    Jedino, se izvinjavam zbog pravopisnih gresaka u ovom komentaru jer ga pisem u brzini i ogorcenju zbog neverovatnih komentara koje sam procitao.
  • SAMAEL

    19.05.2011 08:55
    moj narode
    Text je mlacenje prazne slame. Vasi komentari takodje. Kad se urede neke druge stvari onda imati decu nije problem nego zadovoljstvo. Ako se prvo svako za sebe potrudi da ne bude skotina, lazov, lopurda i ako svi pocnemo da malo vise razmisljamo dalje od svojih noseva, bice bolje i nece ni politicari moci tako lako da nas kao ovce vode na šišanje. Neka bude ko šta hoće i šta mu prija od majke velikomučenice pa do nezasitog homića, to me ne zanima. Zanima me koliko će trajati ova agonija zvana Srbija. Ne, ne pričam o nikakvom odvajanju od Srbije nego o prostoj činjenici da smo toliko glupi, pokvareni i blentavi da ne umemo da sebi organizujemo državu i toga me je sramota. Hvala.
  • Jelena

    19.05.2011 08:21
    @maja
    imate ista prava ko i muskarci... ne vidim problem... a o tome se i radilo ovde ima uredjenijih sistema, koje je trebalo samo prepisati, tipa porezi smanjeni za one koji imaju decu zbog vecih troskova, ili povecan porez onome ko nema, al ne da se trpa u dzep jos vlasti, nego da se smanji porez na bebi stvari, pelene......i tako dalje
    niko nije ovde mucenik niti se predstavlja tako, i citajte gospodjo ili gospodjice (a pre ce biti ovo drugo) malo tekst i komentare pa onda komentarisite te "mame".
    i jesam postigla sasvim dovoljno u zivotu, tj imam svoju diplomu i zvanje i znanje i posao....al i dalje mi je najvaznije sto sam napravila u zivotu to sto imam dva predivna deteta..
  • maja

    19.05.2011 04:44
    @Vaskez
    Uglavnom se slazem sa tobom. Jezim se od zena velikomucenica koje sebe potpisuju sa "mama". Da li (osim porodjaja) stvarno nema apsolutno nista sto si ti uradila u zivotu i sto bi ti dalo neki identitet, pa cak ni licno ime? Zena kojoj je prokreacija jedino sto je uradila u zivotu, i jedina svrha zivota, a za to ocekuje hvalospeve, medalje i platu, sto se mene tice, moze slobodno samu sebe da vrati u srednji vek, bez da ostatak zenskog roda vraca tamo, jedva smo se malo odmakle. Zelim ista prava kao muskarci, isti tretman, iste sanse u zivotu i istu platu za dobro obavljen posao. To podrazumeva i iste obaveze. Uostalom, ne vidim sta ima da se pametuje, ima uredjenih sistema, koliko bi bilo tesko jednom u ovoj zemlji prepisati sistem koji radi, bez mnogo pametovanja?
  • Homič

    19.05.2011 03:59
    Odgovor
    By The Way, proguglaj malo o homoseksualizmu, pa ćeš saznati ono što te interesuje. Mrzi me da ti objašnjavam.
    kažeš, živiš u 40 kvadrata, i to u stanu koji prokišnjava? C,c,c...
    Ja živim sam u dvosobnom, na Limanu 2, i moj stan ne prokišnjava.
    Meni je ovako dobro, ne žalim se...
  • Klaudija- mama

    18.05.2011 12:40
    pitanje za homića
    Nešto mi nije jasno iako nije to tema ovog teksta. Zar homoseksualizam nije urođen? Šta je to, kupovina cipela? Uzeću ove praktičnije, one me žuljaju...
    A što se tiče ove teme, ja sam se odlučila samo za jedno dete jer sam i njega rodila u 36 godini. Zašto? Zato što mi je trebalo osam godina da završim fak. jer sam morala usput i da radim. Posle fakulteta, četiri i po godine čekala na posao, a da ne pričam koliko mi je trebalo vremena da nađem normalnog muškarca koji je spreman za porodicu. Ti ćeš ovo pripadniče manjinske seks. orjentacije razumeti! A da ne pričam da živim u četrdeset kvadrata stana koji by the way prokišnjava, i trebam stambeni kredit da bi se proširila.
    Ženama koje se odluče na treće dete, odmah dati 15 godina staža, doživotno školovanje trećeg i stambeno obezbediti ukoliko nema svoj stan! Svaka žena koja se u zemlji Srbiji odluči na treće ima moje poštovanje i divljenje.
  • 17.05.2011 12:06
    Zašto baratati statistikom i procentima i indeksima, ako imamo prostu činjenicu da se za proteklih 70 godina od zadnjeg popisa broj stanovnika u Vojvodini povećao za oko 400.000, uprkos svim nevoljama koje su ovude prohujale. Kako se to može objasniti? Broj dece je ranije bio veći, odnosno stopa fertiliteta, zato što nije postojala kontrola rađanja kao danas. Ukupna smrtnost dece od raznih zaraznih bolesti je bila veća, pa su žene više rađale da bi obedile opstanak porodice. Takođe, danas su žene obrazovanije, zaposlene i nisu okrenute samo deci i kuvanju kao pre više decenija. To je rezultat razvoja ljudskog društva, pa i našeg. Uzgred, natalitet ne obezbeđuju profitabilni projekti na tu temu, nego sila života u mladom čoveku.
  • @Anonimus:

    17.05.2011 10:22
    По Попису из 2002. године број становника у Војводини је био 2.031.992.

    Како коментаришете стопу фертилитета од 1,69 новорођених на 1 жену (процена 2007.) што није чак ни проста репродукција?



  • 17.05.2011 09:45
    ?
    broj se ne menja...a kako se menja prosek godina stanovnistva? kad vec baratate tako brojkama... sve je manje radno sposobnih, radno sposobni ce jednog dana i vas da izdrzavaju, i to tako prirodno ide...
  • Ja

    17.05.2011 09:35
    po cemu ste vi zakljucili da sam ja ogorcena?
    ja sam jako sretna mama za razliku od vas

    uopste me boli bas za brojke, dodatke, besplatne karte...ja sam samo navodila cinjenice koje su takve kakve su...a cinjenica je da se toliko prica o tom natalitetu a ne radi se...onda nemojte ni pricati i nikom nista...ne vidim u cemu je problem...
    a imacu dece koliko mi se bude htelo bez obzira na razmisljanja nekih maloumnih ljudi iz vlasti, ili nekih zlonamernih komentara...
  • 17.05.2011 08:11
    Za ogorčenu mamu Ja: 1971. u Vojvodini je živelo 1.952.533 stanovnika; 1981. bilo je 2.034.772 stanovnika; u Vojvodinu tokom prošlog veka nisu samo dolazili migranti, nego su se iz nje i iseljavali ljudi, zbog ratova i progona. Ipak, broj stanovnika se značajno ne menja, niti opada, što govori o očuvanoj biološkoj snazi ovdašnjih ljudi.
  • ja

    17.05.2011 07:26
    @Vaskez NS
    zena je napisala:
    ne mora dzabe ali moze da se nekako pomogne
    samo je navela sta se sve desava sto je istina
  • Vaskez NS

    17.05.2011 06:39
    @Ja
    Pozvao sam se na Vaš komentar zato što ste stali na njenu stranu, a ona je napisala "..kad preracunas da samo na pelene po detetu ostavi cirka 2000E..."
  • ja

    16.05.2011 16:12
    @Homoseksualac
    eto nasli ste se kakva sreca....
    ja radim, ne gurkam kolica po ulici, i ne trazim da me neko izdrzava i da placa moje hirove, niti mi to treba...tj mi zajedno (suprug i ja)zaradjujemo i izdrzavamo svoju decu. a mislim da sve mame koje su se ovde javile takodje rade i zaradjuju za svoju decu
  • ja

    16.05.2011 16:08
    @Autsajder
    broj se povecao zbog ratova...cinjenica da su ljudi bili primorani da iz nekih drugih krajeva dodju u Srbiju, pa tako i u Vojvodinu...
    a uporedjujte cifre malo novijih datima, recimo tamo 70-80
  • ja

    16.05.2011 16:03
    @ocekujuci prinovu
    samo da vas obavestim pare za drugo dete o kojima pricate po 4000 i nesto mesecno ne kasne ako na vreme predate papira...a i ako se desi da zakasnite dobijate sve sto je proslo od jednom...tj poslednju uplatu cete dobiti onaj mesec kad dete napuni 2 godine... druga stvar porodiljsko kasni samo zato sto poslodavci ne isplacuju ono sto treba a to niko ne kontrolise...tj poslodavac je u obavezi da vam isplati platu pa onda da podnese papire kako bi mu fond refundirao, i ukoliko preda papire potrebne do kraja meseca poslodavac svoje pare dobija posle 20 tog u mesecu...ali kod nas svi pposlodavci predaju kad stignu papire, pa onda vi cekate da njima uplate kako bi oni vama...
    ovo vam sad sve pricam iz licnog iskustva od pre godinu dana...
    za sve ostalo ste u pravu sto se bolovanja trudnickog tice, tako sam i ja radila do poslednjeg dana da mi ne placaju bolovanje, jer je to veliko umanjenje plate

    @Vaskez NS a sto ste se onda prozvali na moj komentar, procitajte prvo sta sam napisala...ja sam samo rekla da komentar koji ste dali a upucen je "mama troje dece" nije bio na mestu
  • LaraK

    16.05.2011 14:15
    Drage mame
    Iako silno želim da se pridružim vašoj grupi (ne po ovim komentarima), finansijska situacija će biti prelomna što se tiče broja. Nemam nameru da svojoj deci govorim kako za nešto nemam, pa da me 25 godina proklinju zbog toga. Potičem iz velike porodice, i znam kako je kad se nešto nema i kada nešto ne može.
    Ako vam je poslodavac problem - prijavite ga (nekad mora da se počne)
    Ako vam je problem čekanje - ponesite knjigu.
    Ako vam je problen neprijatan lekar - prijavite i njega.
    Ako neko ne želi da vam ustupi mesto - to je već posledica kućnog vaspitanja, koje pak polazi od vas istih.
    Po svemu sudeći, mogu da zaključim, da vi i sada imate besplatan prevoz, iako to nigde ne piše (samo se napravite blesave i kažete da u prethodnom busu niste platile kartu).
    Elem, ako budem imala da podmitim sve potrebne (500-700€) da me relativno dobro tretiraju pri porođaju, imaću i da platim kartu za prevoz.

  • vegan

    16.05.2011 14:11
    Skidajte moronske komentare
    Ko su ovi neljudi sto vredjaju trudne zene? Da li ste pri sebi? Idite pa vredjajte ove sto vam kradu novac iz budzeta, nemate bre m da im nesto kazete, napadate zene, kukala vam majka koja vas je nosila devet meseci, jeste li i na nju kivni?
  • @bez nervoze:

    16.05.2011 13:05
    МАСОВАН БРОЈ деце у једној породици која евидентно нема економску снагу - преведено паре - да тој деци обезбеди нормалне услове за живот није никада била 'tradicionalno' а понајмање 'ispravna vrednost'.
  • Autsajder

    16.05.2011 12:51
    Kada je u pitanju "bela kuga" jedan egzaktan podatak: 1931. godine u Vojovdini je bilo 1.624.158 stanovnika; 2002. godine u Vojvodini je 2.031.992 stanovnika. Posle svih ratova i pošasti, nas je više, u apsolutnim brojkama. Pojedina mesta verovatno "izumiru" jer svi dolaze u gradove, guraju se, žive nehumano u buci i zagađenju, pa nije ni čudo što smo besni jedni na druge. Rešenja uvek ima, samo ga treba želeti pronaći.
  • bez nervoze

    16.05.2011 12:10
    odgovor
    Odgovorno roditeljstvo predstavlja isto ono što i za naše roditelje. Ako ne znaš šta pitaj oca i mater.
    Tradicionalne ispravne vrednosti se gube i nestaju pred prozapadnim evro-atlanskim CSI Pink B92 vrednostima. Zbog tih nakardnih vrednosti nametnutih da nas truju imamo Vaskeza, Saleta, Janka....
  • Cica_NS

    16.05.2011 11:41
    @Vaskez NS
    nadam se da se da neces ti vaspitavati svoje dete, ako ga budes i imao sa takvim stavom. Najbolje bi bilo da se zavucemo u neku rupu dok smo trudne, poradjamo se, odgajamo, vaspitavamo i radimo sve ono sto mame inace rade (pa i tvoja je radila) i na kraju tiho crknemo, da vam ne smetamo. ja mogu da zamislim kako je u tvojim cipelama, a sad, hvala nebesima, mogu da zamislim kako je i trudnicama, dok si ti uskracen za takvo iskustvo. zelim ti, iskreno, da sa svojom boljom polovinom prodjes sve ono sto mi prolazimo, lekare, buseve, radnje, grozne i dobre poslodavce, isterivanje iz ordinacije dok se jos nisi sasvim obukao, prisustvo nepoznatih dok si go i da si ti prisutan dok je go neko drugi, smesak na licu nadrndane doktorice kad shvati kolika je to sreca za nekog da vidi bebu na UZ, komentare "na koncertu je, a trudna ..." ... to ponizenje sa kojim se susrecemo gotovo svakog dana i sitne radosti koje nas drze da se ne raspadnemo. prodji ono sto i mi pa onda mozes da pricas. ili smisli kako da se bebe radjaju a da zene tu ne ucestvuju, ionako nemam novca za novu garderobu jer me gazda ne placa.
  • @bez nervoze:

    16.05.2011 11:21
    За све 'Drage mame'једно просто питање:
    1. Шта за вас представља појам: ОДГОВОРНО РОДИТЕЉСТВО?
  • Vaskez NS

    16.05.2011 11:16
    @I još jedna mama
    "Mi" i "oni"...Na ovom sajtu objavljen je jedan interesantan tekst iz kojeg bih izdvojio:
    "U Srbiji ljudi i dalje čekaju da ih neko vodi, da dobiju sve „na tacni“. Ova navika je ukorenjena još iz socijalističkog samoupravljanja. U vreme socijalizma bilo je normalno da vas čeka posao i stan od države. Toga više nema...", objašnjava sociolog Ratko Božović.

    Da li sada bolje razumete koga ja prepoznajem u ovim komentarima i kojima se protivim ?
  • ocekujuci prinovu

    16.05.2011 11:09
    da i ja kazem koju
    Imam 42 godine i po nagovoru sina (trinaestogodisnjaka) upravo cekam za koju nedelju cerku! Apsolutno se slazem da radjanje dece ne treba da bude biznis kojim se dolazi do novca ali da treba da postoji kultura, domace vaspitanje i bar neki minimum razuma to da! Sa svojim neposrednim okruzenjem nisam imala nikakvih ali bas nikakvih problema - na poslu su me drzali kao malo vode na dlanu, da me je nekad bilo i sramota... U radnjci u kojoj pazarim i prodavacice i komsije puste da ne cekam (hvala im puno na tome jer to zaista nisu morali)... Na bolovanje nisam morala da idem a i da sam isla komisija bi me vratila (jer to nije bolest (tacno nije ali je ipak "drugo" stanje))! Da li znate da je N.Sad jedan od retkih gradova gde trudnice nemaju 100% bolovanje - sve druge opstine dotiraju svoje trudnice (dve nedelje pauze zbog amniocenteze su me "kostale" vise od pet hiljada skidanja sa plate). Da li znate da ce mi kad otvorim porodiljsko prva uplata kasniti 3 (tri) meseca?! Da li znate da roditeljski dodatak koji ide za drugo dete i koji se uplacuje u 24 mesecne rate (oko 4 hiljade mesecno) takodje kasni koji mesec? Tacno je, ja sam htela moje dete i prvo i evo sad drugo i ne trazim nista od drzave - samo ono sto je moje i sto mi zakonski pripada!
  • Vaskez NS

    16.05.2011 10:54
    @Još jedna mama
    Draga "mama", da ti kaže "dečko" Vaskez NS - a da ti malo preispitaš svoj hormonski status jer niti si prva, niti Bogu hvala poslednja žena na ovoj planeti koja je "mama" ?
    Hoćeš li reći da te je porođaj "prosvetlio" te da sada imaš pravo drugima popovati i prosipati neko mudrovanje u kojem si ti naravno uvek u pravu..samo zato što si "mama"...

    @Ja - moje nezadovoljstvo je usmereno ka zahtevima i očekivanjima za direktne novčane finansijske podrške "po osnovu roditeljstva". Ne znam šta nije na mestu u mom komentaru na konkretan slučaj ? Zar je "planiranje porodice" potpuno nepoznat pojam u ovoj sredini ?
  • i još jedna mama

    16.05.2011 10:38
    @Vaskez NS
    Ko su to "mi" i "oni"? Mislila sam da smo svi ovde ljudi! Ti nisi čovek? Tebe niko nije rodio? Da tebe nije donela neka roda možda?
  • Homoseksualac

    16.05.2011 10:27
    Odgovor Vaskezu
    "Znam da istina boli, možete samo da se ljutite i da me zato mrzite - i ništa više."

    Bravo majstore! Samo opleti kojekakve sponzoruše što bi da im drugi da im plaća njihove hirove, a one bi da uživaju, gurkaju kolica po ulici, i to sa cigaretom u ustima (jer i toga ima), a da ih drugi izdržava!
    Nego, vidim ja da smo mi istomišljenici, pa bih voleo i da se upoznamo?
    Dečko, javi mi se na mail: hsnsbs@gmail.com , pa da prodiskutujemo...
    Čaos!
  • bez nervoze

    16.05.2011 10:08
    Drage mame vaskez je tipičan Novosađanin ne zainteresaovan ni za jednu drugu stvar sem za svoje dupe. Sreća pa su migracije oplemenile naš grad pa će se taj gen, jednom nadam se, iskoreniti.
    Dobrodošli svi u Novi Sad.
  • još jedna mama

    16.05.2011 09:35
    @vaskez ns
    Ti se dečko leči jer normalan čovek nemože da napiše ono što si ti napisao kreni po uput možda za tebe još nije kasno.
  • Trudnica

    16.05.2011 09:34
    Jučerašnji dan pun povlastica i ljudi dobre volje
    Prvo sam na pijaci na nekoliko mesta dobila popuste+još koji komad voća ili povrća(sa svežije gomile) posle merenja. Drugo posle ko zna koliko vremena sam se vozila gradskim autobusom i vozač nije hteo da mi naplati kartu. Kada sam izašla iz autobusa u neverici sam se raspitivala da li to grad donira ili je njegova dobra volja dobijala sam različite odgovore. U povratku ušla sam u bus na drugoj liniji i kada sam pitala vozača da li trudnice plaćaju kartu, čudno me je pogledao, ali kada sam mu rekla da mi malopre nisu naplatili, rekao je "onda neću ni ja" :). Posle toga je jedna devojka ustala da ja sednem. A i radim u firmi u kojoj svi imaju puno razumevanja za moje stanje. Znam da zvuči kao bajka, ali u NS-u još ima mnogo ljudi dobre volje i drago mi je što će moj sin baš ovde da se rodi :)
  • JA

    16.05.2011 09:18
    @Vaskez NS i slicni
    ja sam i govorila o tome da se smanje porezi onima koji imaju porodice, sto je praksa u celom svetu, niko nije vama trazio da date dinara za necije dete u cemu je problem...
    vas komentar koji ste dali zeni koja ima troje dece nije na mestu...
  • Vaskez NS

    16.05.2011 07:59
    @Ja i slični
    Pa šta ste vi mislili, da svi treba da iz sažaljenja i "razumevanja" padnemo na dupe zato što je neko izrodio xy dece koje sad teško izdržava jer je život skup ? I da odmah zavučemo ruku u džep i kažemo "Ma super, samo se vi množite, živeo natalitet i borba protiv bele kuge, evo mi ćemo da plaćamo". Pa izvinte, ali to što vi sugerišete je borba na najprimitivniji i najiskonskiji način (da ne idem u detalje), a zato vam ali uopšte ne trebaju neke strategije i tekstovi ovde.

    Olakšice u vidu poreskih umanjenja na proizvode za decu - da. Nešto više jer "samo pelene koštaju cirka 2000 evra" - NE.

    Znam da istina boli, možete samo da se ljutite i da me zato mrzite - i ništa više.
  • Maki021

    16.05.2011 06:28
    @G
    "Ekonomski faktor sa time nema nikakve veze, emancipacija žena tokom istorije je dovela do toga da žena danas želi samostalnost i karijeru, a deca predstavljaju smetnju takvim ambicijama." Zaboravio si samo da dodaš, a mi muškarci smo totalno beskorisni...
  • mama 4 dece

    16.05.2011 05:59
    nema nista!
    Sramno je da se prica o toboze brizi o natalitetu. Niko nehaje ni za trudnice , a pogotovo za majke sa decom kasnije. Niko netrazi previse ali bar da se uvazi to sto je neko ucinio napor u ovo tesko vreme da se odluci na taj korak da se pokaze neka dobra volja. Natalitet mali, nestaju gradovi bla bla bla. Uradite nesto vise pokazite da vam je stalo do dece i nataliteta. Da se razumemo nisam socijalni slucaj i zivimo kako se moze u ovo vreme. Ali zena sa troje i vise dece tesko da moze da ima pristojan posao i da mu se posveti u pravoj meri. Neka se da prosecna zarada do penzije i posle penzija za zene koje su rađale 3-4 dece sto je neki pocetak oporavka nase populacije. Naravno osmisliti pravi model da bi se sprecile zloupotrebe do kojih moze doci. Dok se nesto nedesi poput toga samo cemo jadno konstatovati da nas je sve manje , a one koje su se usudile da rode 3 i 4 dete gledace kao budale.
  • JA

    16.05.2011 05:58
    interesantno kako skupljamo razne zakone sa zapada zbog EU, a ne uzmemo primer onoga sto je mozda pozitivno...zasto se ne smanji porez i doprinosi onima koji imaju decu? naravno u zavisniosti koliko dece, i to smanjenje se menja. puno zemalja ima takve zakone koje funkcionisu jako dugo, ali kod nas bi to bilo kao da otimas pare onima na vlasti pa kako to da dopuste
    a ovi komentari tipa Vaskez NS su suvisni i da se komentarisu, ne znam ni sto se uopste javlja ovde ...
  • jelenche

    16.05.2011 05:49
    @ns bus driver
    ovo je istina, dok sam bila trudna bilo je vozaca koji jednostavno nisu hteli da mi naplate kartu, kao i vozaca koji bi cekali da prvo sednem pa onda kretali, takodje i opominjali putnike da ustanu trudnici...hvala tim vozacima
  • @TT - fini novosađani

    15.05.2011 23:18
    Ma da, Bosanci su krivi za sve sem za to sto si glup.
  • hm

    15.05.2011 20:50
    da se ovi sa cističnom febrozom ne voze za džabe, verovatno nikada ne bih ni čuo za tu bolest...
  • Mama

    15.05.2011 20:09
    Dok sam bila trudna većina vozača nije htela da mi naplati kartu. Ukoliko se desi da niko od putnika ne odreaguje oni su molili da mi se usputi mesto rezervisano za trudnice. A to se desilo X puta... A bilo je onih kojih su uredno naplacivali i nisu se obazirali sto momak od 20 sedi na mestu z atrudnice a nisam n ja...ako on milsi da treba tu da sede, nek sedi bilmez
  • Jelena

    15.05.2011 20:00
    A besplatan porodjaj?
    mogao bi da im se obezbedi besplatan porodjaj u Betaniji!? Da im lekari ne uzimaju pare za porodjaj. Sta mislite o tome?
    A nakvarcovane i nabudžene sestrice da budu mnogo ljubaznije i usluznije a malo i da rade svoj posao... Eto i tako mozete pomoći trudnicama
  • Dragana

    15.05.2011 19:55
    Izvinite, tema je BELA KUGA a vi pitate majku troje dece zašto ih je rodila. Svaka čast i veliko poštovanje svakoj mami koja ima troje dece. Samo ko ima decu i dodira sa decom zna da su deca najveće blago na svetu. Neka su svi živi i zdravi i neka ih je što više. U najtežim trenucima, samo nam deca mogu izmamiti osmeh na lice.

    Ja se retko vozim autobusom, ali mnogo puta kad sam ušla sa detetom vozač mi nije naplatio kartu. I kontrola me jednom uhvatila, čovek pola reči nije rekao. Mislim da je ipak do vozača više nego do odluke nadležnih.
  • mama

    15.05.2011 19:04
    Zašto očekujete da lopovi iz vlasti brinu o Vama?
    Ni jedan mlad bračni par ne treba da očekuje da lopovi iz vlasti imaju sluha za pomoć trudnicama. Ustajanje u autobusu i ustupanje mesta trudnici je stvar nečije kulture tj. nekulture, takođe nije briga o kojoj bi trebalo da brinu lopovi iz vlasti.

    Ne brinu ni o čemu osim o trpanju u svoj džep. Ne brinu ni o obrazovanju što je stub dobrog društva a ne o nečemu drugom.

  • Homoseksualac

    15.05.2011 15:36
    Šta će mi žena?
    Slažem se sa likom KOJI SEBE ZOVE VASKEZ! Poptuno je u pravu! Koji će nam andrak deca i rađanje, kad može i bez toga!?
    Ja sam se bogami dobro preračunao i shvatio sam da mi je bolje da pređem u homiče, nego da se ženim nekom kalašturom koja hoće minimum 2+ dece, i posle sam zarobljen do smrti!
    Ovako, imam dečka i lepo nam je!
    Živela demokratija i zapadne vrednosti!
  • G

    15.05.2011 14:46
    Osim što smatram neumesnim poređenje raznoraznih bolesti i trudnoće (kao da je trudnoća bolest pa može da se poredi), ne vidim zaista čemu problem da se trudnicama izađe u susret na ovaj način, ako je to već slučaj svuda po Evropi? Druga stvar, vezano za belu kugu - nemaju takva obrazloženja veze sa vezom. Sve zemlje zapada beleže pad nataliteta, osim među najsiromašnijim slojevima stanovništva u svojim zemljama (što je i kod nas slučaj). Ekonomski faktor sa time nema nikakve veze, emancipacija žena tokom istorije je dovela do toga da žena danas želi samostalnost i karijeru, a deca predstavljaju smetnju takvim ambicijama. I što se mene tiče, to je zaista njihov problem, nećemo sada valjda terati žene da rađaju samo da bi podigli natalitet, ako one to već ne žele. To što uzročno-poslednično to znači da ćemo nestati kao narod, je prosto deo civilizacijske evolucije, niko se neće na Zemlji potresti što je nestao jedan narod.
  • ns bus driver

    15.05.2011 14:20
    ...nase buduce mame:)
    vazno je da penzioneri i koje kakve babe i dede imaju godisnje karte!!!!ja trudnici ne naplacujem niti cu ikad naplatiti kartu!!!!i drago mi je zbog toga!!:)))
  • TT

    15.05.2011 14:17
    fini novosađani
    znate danas je već diskutabilno govoriti o novosađanima, budući da ih je manje od pola onih koji se šetaju ulicama. garant je više od pola ljudi ovde iz bosne. juče sam na potezu od 1km naišao na 20ak ljudi, od toga je skoro 10 bilo naglas iz bosne, da bih na kraju naišao na grupu od 7-8 takođe iz bosne.
  • Vaskez NS

    15.05.2011 12:22
    @mama troje dece
    Uz dužno poštovanje gospođo i razumevanje za sve Vaše muke, Vi ste ipak rodili troje.
    Ako ste odjedared dobili trojke mogu da Vas razumem i kapa dole.
    U suprotnom - ko ima troje ima i dovoljno vremena da razmisli da li ići dalje posle prvog s obzirom na te golgote i troškove koje nam Vi opisaste. Ovako ispada da sve što žene treba da rade jeste da rađaju a da neko drugi snosi dobar deo "cene koštanja" dece. Izvint'e al ja se sa time ne slažem.
  • mama troje dece

    15.05.2011 12:09
    @Lalla
    "Cool centar" zdravstva :) probajte da pozovete "Call centar", mozda Vam i podje za rukom!
    Elem, isti broj bez problema dobijam ponedeljkom oko osam ujutro barem dva puta mesecno, obzirom da je moj suprug dijabeticar pa je redovan kod lekara...
    Nego da se vratim na temu...stvarno MNOGO kosta imati troje dece u zemlji Srbiji, pocevsi od toga da moju porodicu JKP Informatika tretira kao isto kao i udovicu sa cetiri podstanarke pa isto placamo dazbine i ona i ja (ona sa prihodom od cca 200 jura mesecno a ja sa XY rashodom na istom broju clanova domacinstva), pa na dalje cinjenica da SVAKA uciteljica ima svoju viziju koji su udzbenici najbolji za ucenje tako da mladja deca mogu da naslede 0,5% udzbenika od starijih, pa preko cinjenice da se deca koja ne idu na eskurzije jer roditelji nemaju mogucnosti da plate iste tretiraju kao "dziberi bez para" i da uciteljice i profesori favorizuju decu ciji su roditelji "neko - negde".....Obzirom da imam decu u rasponu godista od studenta preko srednjoskolca do osnovca mogu da posvedocim da je to sto niko u Novom Sadu nece da ustane u autobusu trudnici najmanji problem sa kojim svaka majka u ovoj zemlji mora da se suoci....a nisam cak ni dotakla temu poslodavaca :(
  • jova

    15.05.2011 10:34
    svaka cast
    svaka cast autoru, izgleda da on vise brine o beloj kugi nego kompletna gradska uprava!
  • @Anonimus

    15.05.2011 09:45
    bravo genije
    Kad ti zena ostane bez posla jer je zatrudnela ili dobije otkaz na dan porodjaja ili joj smanje platu a povecaju normu jer moze da zatrudni kad joj se slosi na ulici trudnoj a niko ne pomaze jer ne znaju za drugo kad mora da ceka satima u domu zdravlja jer nas RZZO reketira kad preracunas da samo na pelene po detetu ostavi cirka 2000E (bez obzira da li koristis one jednokratne ili one sto se peru) onda pljuj i dalje
    ne mora dzabe ali moze da se nekako pomogne
    bar u poslednjem trimestru da se izadje u susret
    ta ustanova koju pominjes se trudi da zakomplikuje da se dobije i ono na sta po zakonu imamo pravo za svako dete i tamo treba stojati u redu sa gomilom papira
    mama troje dece
  • 15.05.2011 08:17
    Dosta vise
    Ako se nastavi sa prosirenjem liste povlascenih kategorija za besplatan prevoz najbolje je da GSP vrsi uslugu prevoza gradjana besplatno.
    Dokle vise kupovanja socijalnog mira preko GSP-a.
    Trudnice koriste i vodu iz vodovoda,trose el.energiju,odlazu smece,verovatno se i greju zimi, dajte i to da bude besplatno i nemam nista protiv da i prevoz bude za dz.
    Moj predlog je da im rep.zavod za soc.zastitu placa mesecnu kartu za prevoz.
  • Lalla

    15.05.2011 07:05
    Lideri
    Srbija.zemlja sa;
    vecim brojem legalnih abortusa od porodjaja,gde su oni neregistrovan...
    gde mesto sa 35 000 stanovnika izumire godisnje.....
    koja preuzima liderstvo po broju suicida....
    gde broj cool centra zdrastva 487900 ne mozete dobiti cele nedelje,pozivam svaki dan.a drugacije ne mozete do zdravstvenih stanova...
    A koliko kosta;kada se rodi dete,skolovanje..zdravstvo...i sve ono ostalo sto u nekim normalnim okvirima pripada detinjstvu....a potrosacka korpa ne pokriva ni ono elementarno.......
    Dotoga su nas dovele devedesete;a Mali Slobo zvani Koferce je Minaistar policije; i hvata narko bosa po Boliviji koji se nije makao iz Kaca,i nikom nista....
    A njegova partija zari i pali u energetici i skida kozu sledja gradjanima kroz cenu struje i individualnim potrosacima gasa.......
    Bio onaj bilbord Tadica nakon izbora;HVALA VOJVODJANI!!!!!!!!
    Da mogu Vojvodjani bi Tadicu; NEKA NECEMO VISE,i za jedanput je previse!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna